Den ofrivillige resenären togs fram för att stötta dig som cancerberörd kring att identifiera, definiera och lyfta dina behov av stöd och rehabilitering under cancerresan och i kontakt med cancervården. Till dags dato har den tryckts i 40.000 exemplar och har visat sig vara ett värdefullt stöd för både cancerberörda patienter och närstående men det saknas någon eller några dimensioner.

Det gläder oss att meddela att arbetet med att ta fram en uppföljare är i full gång. Men precis som tidigare så behöver vi din hjälp och hoppas att du vill dela med dig av dina erfarenheter, tankar och önskemål genom att svara på denna enkät eller i detta forum.

Arbetsnamnet på boken är “Resan hem” och fokus kommer att ligga mer på hälsa, värden, balans och livskvalitet. Med andra ord ska den ge ett stöd under uppbyggnadsfasen när den mest intensiva fasen av utredningar och behandlingar i samband med cancersjukdom är genomgången.

Med fortsatt utgångspunkt i den resemetafor som Cancerresan.se och Den ofrivillige resenären vilar på vill vi beröra frågor som:

 • Har jag kunnat landa och sörja det som behöver sörjas?
 • Var finner jag lust och livsglädje?
 • Står hemmet kvar på samma plats som när jag kastades ut på cancerresan eller måste jag etablera mitt hem på nytt och i ett nytt sammanhang?
 • När jag packar upp mitt bagage vad upptäcker jag där och vad har jag varit med om?
  • Något som blivit stulet?
  • Någon fin souvenir eller ett värdefullt minne?
  • Något som luktar illa?
  • Något som behöver tvättas eller fixas?
  • Har jag fått med mig alla delar eller är det något som fastnat i transit?
 • Vilken riktning vill jag ta, vad är viktigt för mig, hur vill jag bo nu?
 • Vad får mig trivas hemma, vad har jag saknat och vad ger balans i vardagen?

Planen är att återigen blanda kunskap och information, konkreta tips, verktyg i resehandboksform och göra den tillgänglig som en fri resurs som kan läsas, kopieras, tryckas och spridas under Creative Commons-licensiering, på samma sätt som Den ofrivillige resenären. Avseende språk, tilltal och grafisk utformning kommer boken

Kärngruppen i detta arbete utgörs av Hanna Wekell, Maria Hellbom, Patrik Göransson och Åsa Jonsson men vi kommer ta hjälp av cancerberörda och våra nätverk. Idéer till innehåll i form av ämnen, texter och verktyg kommer inhämtas och prövas genom en öppen dialog där vi kommer använda Cancerresan.seFacebook och enkäter. En initierad referensgrupp kommer likt tidigare engageras i slutredigeringsfasen för kvalitetssäkring.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.