Julia Österlund läser språkkonsultprogrammet vid Lunds universitet och är nyfiken på vårt användande av resemetaforen.  Som en del i sitt examensarbete kommer Julia granska Den ofrivillige resenären utifrån hur cancerberörda upplever bokens användande av resemetaforen.

Bidra gärna med att besvara Julias enkät

Presentation av studien

I mitt examensarbete inom Språkkonsultprogrammet vid Lunds universitet undersöker jag hur cancersjuka och anhöriga till cancersjuka uppfattar det sätt att skriva och prata om cancer som används i vården. Syftet med studien är att bidra till ett sätt att prata och skriva på som sker på den sjuka och den anhörigas villkor. Det är en viktig del i arbetet för en förbättrad tillvaro för den cancersjuka och dess anhöriga. I det arbetet är dina svar till stor nytta.

Enkäten består av tre korta textexempel att kommentera. Frågorna handlar om informationsboken Den ofrivillige resenären. Det är en bok som riktar sig till cancersjuka och deras anhöriga, och som delas ut i vården i flera landsting, men även går att ladda ned på internet. Du behöver inte ha läst boken för att svara på frågorna – det räcker med att du läser de korta textutdrag som finns i samband med frågorna. Om du skulle vilja går boken dock att läsa i sin helhet här: Den ofrivillige resenären

I undersökningen kommer jag bland annat att fråga om bildspråket som används i Den ofrivillige resenären. Med bildspråk menar jag det man gör när man liknar något vid något annat – till exempel som här, där cancern ofta beskrivs som en resa.

I dina svar går det bra att vara helt anonym. Om du har några frågor, eller något annat du vill säga, får du gärna kontakta mig på juliaosterlund@hotmail.se.

Tack för hjälpen!

Julia Österlund

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.