Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #13765
  Patrik Göransson
  Gäst

  500.000 svenskar befinner sig i någon fas av sin cancerresa. Antingen i tidig fas med pågående utredningar och cancerbehandlingar, med livslång sjukdom eller som före detta cancerpatient med eventuella nya eller kvarstående prövningar. Under hela resan spelar primärvården en viktig roll och kanske särskilt då under efterförloppet.

  Vad behöver du som cancerberörd för stöd från primärvården?

  Vad behöver du som arbetar inom primärvården för stöd och verktyg för att möta cancerberörda på bästa sätt?

  Se även: http://cancerresan.se/13797/

  #15623
  Maria Hellbom
  Gäst

  Hur skulle det vara om patienten själv hade ett dokument med sammanfattning av de behandlingar hen har genomgått, råd för hur hen ska sköta sin hälsa efter avslutade behandlingar och information vart hen ska vända sig med frågor och hälsobesvär?

  Det finns flera internationella exempel – se länkarna!

  https://www.asco.org/practice-guidelines/cancer-care-initiatives/prevention-survivorship/survivorship-compendium

  https://www.cancer.org/treatment/survivorship-during-and-after-treatment/survivorship-care-plans.html

  Click to access ACSC_Survivorship_Care_Plan_toolkit_Jan_2016.pdf

  #15637
  Linda Åkeflo
  Gäst

  Hej!
  Vilket bra initiativ ni har tagit! Vår erfarenhet från BäckencancerRehabiliteringen i Göteborg är att Primärvården gärna tar emot en sammanfattning av patientens tidigare behandling och om vilka åtgärder som har satts in i efterförloppet. För många patienter innebär det att de kan fortsätta få t ex tarmreglerande läkemedel och lokalt östrogen utskrivet av sin primärvårdsläkare. Många som har kvarstående symtom behöver livslång behandling med dessa läkemedel och ofta i andra doser än vad som är normalt för en icke-strålbehandlad person.

  Efter Cancern är en webbsida med egenvårdsråd till personer som fått strålbehandling mot bäckenområdet.
  Webbsidan kan också tänkas ge vårdgivare ökad kunskap om patientgruppens symtom och ge förslag på lösningar

  #15638
  Patrik Göransson
  Forumledare

  Det är viktiga erfarenheter som du lyfter Linda!

  Det är ju precis som du beskriver att flera av de saker som en kan behöva stöd och hjälp med efter cancerbehandling kanske skiljer sig från en liknande symtombild hos ”den ordinarie primärvårdspatienten”. Det gäller t ex inom bäckencancerrehabiliteringen men också t ex när det gäller fatigue, smärta oro/rädsla för återfall/progress.
  Ni har gjort ett utmärkt arbete med Eftercancern och vi tar gärna del av era erfarenheter och idéer i det fortsatta arbetet.

  #15639
  Ellinore Swing
  Gäst

  Hej!

  Hur vill ni ta del av de drabbades erfarenheter?

  #15640
  Maria Hellbom
  Gäst

  Hej Ellinore! Gärna erfarenheter direkt här i forumet, om det känns ok. Vi tycker att det är viktigt att Cancerresan är något vi skapar tillsammans!
  Har du erfarenheter av att vara cancerresenär i primärvården som du vill dela med dig av kommer vi klockan 14 att ha 30 personer som jobbar i primärvård i en workshop – ta chansen att påverka hur de möter den cancerberörde!
  Hälsar
  Maria

  #15645
  Margareta Haag
  Gäst

  Hej!

  Mycket bra initiativ! Egeninrapportering via app kan ge forskningen nya möjligheter. Och utveckla invidanpassad rehab för ett gott liv för den kroniskt sjuke. Y
  Tack för initiativet!

  #15646
  Patrik Göransson
  Forumledare

  Det hade verkligen varit guld Margareta, att som du säger ha egenrapportering via App eller liknande.

  Viktigt då också att som patient få återkoppling och kunna följa sin egen inrapporterade data. Det finns redan flera kvalitetsregister som jobbar så t.ex. Reuma, Neuro och elevhälsa. En viktig fråga blir då vad vi ska mäta genom egenrapportering? Vad ser ni som viktigt Margareta?

Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.