Primärvården kan spela en mycket viktig roll under cancerresan.
500.000 svenskar befinner sig i någon fas av sin cancerresa, antingen i tidig fas med pågående utredningar och cancerbehandling, i senare fas som före detta cancerpatient med eventuella kvarstående eller nytillkomna prövningar kopplade till cancersjukdom och cancerbehandling eller genom att behöva förhålla sig till livslång sjukdom.
Under de intensiva utrednings och behandlingsperioderna har den specialiserade cancervård förhoppningsvis hög närvaro och tillgänglighet när det gäller stöd och hjälp kring att möta och hantera det cancersjukdomen och dess behandlingar kan föra med sig i form av fysiska, psykiska, sociala och existentiella prövningar. Men hur ser det ut sen och under ett längre perspektiv?
Under hela cancerresan kan primärvården spela en viktig roll och kanske särskilt då under efterförloppet när den ofrivillige resenären strävar efter att åter hitta hem till vardag och normalitet. Onsdag – torsdag nästa vecka går den Nationella primärvårdskonferensen av stapeln i Stockholm och vi (Maria & Patrik) tar med oss arbetet med boken “Resan hem” till konferensen.
Tillsammans med konferensdeltagare från runt om i landet kommer vi i en workshop ställa följande frågor:
- Vad behöver du som cancerberörd för stöd från primärvården?
- Vad behöver du som arbetar inom primärvården för stöd och verktyg för att möta cancerberörda på bästa sätt?
Inför, under och efter konferensen är vi intresserade av dina idéer och erfarenheter. Vad har du fått för stöd från primärvården? Hur har det hjälp dig? Är det något du saknat? Hur har kommunikation och samarbete mellan cancervård och primärvård fungerat?
Dela med dig av dina erfarenheter och ställ frågor direkt till workshopdeltagarna i vår forumtråd: “Knutpunkt Primärvård”. Då kan vi tillsammans lyfta de frågor som är viktigast för dig.