Q&A: 2

Fråga: Vad exakt ska de 250.000 gå till? Själva att registrera en stiftelse kostar ju inte mycket.

Svar: Det stämmer att det bara kostar någon 100-lapp att registrera stiftelsen + några hundralappar årligen för registerhållande och tillsyn. 

Men detta innebär inte att det bara går att registrera en stiftelse hur som helst. Man måste kunna
 uppvisa att stiftelsen kan anses varaktig och drivas för “evigt”. Länstyrelsen bedömer om stiftelsens egendom är tillräcklig för att främja stiftelsens ändamål varaktigt och bedöms kapitalet vara för litet är det frågan om en ogiltig stiftelsebildning då det föreligger en så kallad ursprunglig brist. 

För en så kallad avkastningsstiftelse kan det röra sig om ca 5 miljoner kronor medan den typen av stiftelse som Stiftelsen Cancerresan med största sannolikhet kommer klassas som måste bedömas ha ett tillräckligt kapital för att varaktigt kunna bedriva den verksamhet som definieras i stiftelseförordnandet. 

Under det senaste halvåret har vi fört en dialog med Länstyrelsen, Skatteverket samt en juristgrupp för stiftelsefrågor samtidigt som vi fördjupat oss i Stiftelselagen och litteratur på ämnet. Det vi kommit fram till är att ett absolut minimum för att föreliggande stiftelse skall kunna registreras är 100.000:- men att minst det dubbla ger bästa möjliga förutsättningar för den kommande styrelsen när det kommer till att bygga upp en varaktig verksamhet. 

Alla medel som vi får in avsätts oavkortat till stiftelsen och det är upp till den kommande styrelsen att använda dem klokt utifrån stiftelseförordnandet för att bygga upp och driva den “näringsverksamhet” som beskrivs. 

Utöver insamlat kapital överlåts till stiftelsen dessutom immateriella tillgångar som vi idag äger som privatpersoner nämligen boken “Den ofrivillige resenären” och hemsidan cancerresan.se. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.